Ideasta koruksi: YHDESSÄ-riipus

Ideasta koruksi suunnittelu

Ideasta koruksi–juttusarjassa avataan suunnitteluprosessia LIIA Jewellery –korujen takana. Mistä ideat syntyvät, mistä inspiraatio kumpuaa ja miten suunnittelu etenee ideasta valmiiksi koruksi? Ensimmäisessä osassa esittelyssä on yksi malliston suosikeista: YHDESSÄ-riipus. Sen tarina herättää tunteita ja koru saa monen kantajansa kaulassa ihan erityisen merkityksen.

YHDESSÄ-riipuksen inspiraationa on ystävyys ja rakkaus. Korun suunnittelun lähtökohtana oli jotenkin kiteyttää teema rakkaus, tekemättä siitä kuitenkaan imelää tai liian ilmiselvää. Koru, joka voisi kuvata puolisoiden välistä rakkautta, ystävysten lujaa sidettä, sisarusten tai lapsen ja vanhemman suhdetta tai jonkun tärkeän ihmisen tai ihmisten roolia elämässä. Koru, joka kulkisi mukana arjessa ja muistuttaisi rakkaista ihmisistä.

Suunnittelijana tyylini on hyvin pelkistetty, yksinkertainen ja mieluummin abstrakti kuin esittävä. Siksi klassinen rakkauden symboli, sydän, ei tulisi kyseeseen. Sydän kuitenkin symboloi vahvasti rakkautta. Siispä lähdin luonnostelemaan tätä vapaasti ja uskoin, että lopulta oikea muoto löytyy kyllä. Usein onkin hyvä uskaltaa sukeltaa korun suunniteluun hyväksyen, ettei aluksi tiedä laisinkaan miltä lopputulos näyttää (eikä tarvitsekaan tietää – useinkaan ensimmäinen ajatus ei välttämättä ole se paras).

Suunnittelu lähti käyntiin siis teemasta rakkaus ja sen klassikkosymbolista sydämestä, mutta samalla tiedostaen, että sellaisenaan se ei lopullisessa korussa tule näkymään. Usein aloitan suunnittelun ensin paperin ja kynän avulla hyvin vapaasti ja rennosti. Luonnostelen reilusti ja haen kiinnostavaa muotoa. Tämän jälkeen työstän muotoa kolmiulotteisesti esimerkiksi paperin, pahvin tai jonkin muotoilumassan avulla. Toisinaan haen sopivaa muotoa heti metallin avulla, esimerkiksi messinkiä käyttäen. Kun sopivat osat, sydämen puolikkaat, alkoivat hahmottua paperilla, kokeilin muotoa metalliin. Kokeilin eri kokoja ja lähdin muotoilemaan niitä kaareviksi, hain sopivaa muotoa kolmiulotteisesti. Tämä on hyvin tyypillistä koruilleni – kolmiulotteinen muoto tuo metallin ominaisuudet entistä upeammin esiin. Se peilaa valoa kiinnostavasti ja liikkeessä näyttää aina vähän erilaiselta, eri suunnista ja valon heijastuksista riippuen.

Korun suunnittelu alkaa usein vapaalla luonnostelulla. Sen jälkeen muotoa haetaan prototyypeillä, edullisemmalla materiaalilla, esimerkiksi messingillä.

Vielä piti miettiä kuinka sydämen puolikkaat liitetään toisiinsa? Ovatko ne kiinteästi yhdessä vai riippuvatko jotenkin erillään? Entä viimeistely ja pintakäsittely? Oikea muoto löytyi suurehkon lenkin kanssa, joka sitoo lehdykät – sydämen puolikkaat – yhteen, mutta antaa niiden kuitenkin liikkua vapaasti. Se sopii myös korun symboliikkaan. Korun kolmiulotteista muotoa korostamaan valikoitui toiselle puolelle matta, vähän rosoinen pinta ja toiselle puolelle kiiltävä. Se antaa kaunista kontrastia ja pinnat välkehtivät valossa eri tavalla. Toisaalta korua voi myös itse muunnella, kun vapaasti lenkissä riippuvat lenkit kääntää toisin päin. Kaarevuus kääntyy, muoto muuttuu ja mattapinnan sijaan kiiltävä tulee päälle päin – ja korun fiiliskin muuttuu täysin! Tämä on teema jota suorastaan rakastan: muunneltavuus. Kun yksi koru tarjoaa monta erilaista ilmettä, tuo se lisää käyttömahdollisuuksia ja vaihtelevuutta. Ja mikä kiehtova ajatus, että tarvitset vain yhden korun, joka muuntuu tilanteen tai asusi mukaan! LIIA Jewellery mallistossa on myös muita koruja, joissa muunneltavuus on vieläkin isommassa roolissa.

YHDESSÄ-riipuksen lehdykät voi kääntää myös toisin päin, jolloin koru saa erilaisen ilmeen. Muunneltavuus on yksi keskeinen teema LIIAn korujen muotoilussa.

Korusta halusin suunnitella näyttävän, joka antaa yksinkertaisellekin asulle ilmettä. Siksi ketjuksi sai reilun mitan ja riipuksen kokokin on melko reilu. Näin koru pääsee oikeuksiinsa. Toisaalta yksinkertainen muotoilu sopii moneen tilanteeseen ja monen eri asun kanssa. Näin korua voi kantaa mukanaan melkein aina, muistuttaen rakkaista ihmisistä.

YHDESSÄ-riipus on mahdollista personoida kaiverruksella - se tekee korusta vieläkin erityisemmän ja henkilökohtaisemman.

Riipuksen kiiltävä pinta mahdollistaa myös korun personoinnin kaivertamalla. YHDESSÄ-koruja onkin räätälöity moneen tilanteeseen ja näin tehty kantajalleen niistä vieläkin erityisempiä. Koruun voidaan kaivertaa nimikirjaimet, nimet, tärkeä päivämäärä tai jokin lyhyt, merkityksellinen sana tai lausahdus. Olen kuullut, että riipusta on saanut lahjaksi puolisot, siskot, äidit, mummot, tyttöystävät – monet rakkaat ihmiset. Ja usein lahjaan on liittynyt vahvasti myös lahjan antajan viesti siitä, että välittää. Suunnittelijana on mielettömän upeaa ja koskettavaa kuulla, kuinka korut matkaavat eteenpäin kantajilleen ja saavat ihan erityisen merkityksen <3

Tutustu tarkemmin YHDESSÄ-riipukseen

Blogin on kirjoittanut LIIA Jewelleryn suunnittelija, kultaseppä & yrittäjä Laura Ikonen

 

 

 


Vanhemmat postaukset