Vastuullisia valintoja - mitä se tarkoittaa?

vastuullisuus yritys

Yksi keskeisistä arvoista LIIAn työssä ja toiminnassa on vastuullisuus. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Tässä blogipostauksessa pyrin avaamaan tätä vähän enemmän ja kerron lisää mm. materiaalivalinnoista, työtavoista yms. sekä miten ja miksi näihin on päädytty.

LIIAn korut suunnitellaan kestämään aikaa - ei vain yhtä sesonkia. Toivon, että korut olisi helppo yhdistää erilaisiin asuihin ja moniin tilanteisiin, ja että ne miellyttäisivät vuodesta toiseen. Kenties kulkisivat ennen pitkää sukupolvelta toiselle.

Laadukasta, käsintehtyä hopeakorua voi huoltaa, jolloin se pysyy kauniina pitkään. Kun hopeakoru lopulta tulee tiensä päähän, voidaan materiaali kierrättää ja hyödyntää vaikkapa uudessa korussa. Jalometallit ovat materiaaleina upeita kiertotalouden näkökulmasta, sillä materiaalia voidaan käyttää aina uudelleen ja uudelleen! Hopean kierrättämisestä kerron lisää vielä myöhemmin tässä postauksessa.

Usein LIIAn koruissa toistuvat muutamat tyypilliset teemat: yksinkertaiset ja pelkistetyt muodot, kontrastit ja kolmiulotteisuus. Kun korun perusidea ja olemus on simppeli, on se helppo yhdistää moneen. Pelkistetty hopeakoru toimii erilaisten asujen kanssa, ja hopeakoruja on helppo yhdistellä myös keskenään.

Muunneltavuus on teema, joka inspiroi ja kiehtoo valtavasti! LIIAn mallistosta löytyykin myös koruja, jotka muuntautuvat tilanteen tai asun mukaan. Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi Weecosin kanssa yhteistyössä suunniteltu KOIVU-riipus on tästä yksi hyvä esimerkki. Kun korua voi kantaa monella eri tavalla, tulee käyttömahdollisuuksia lisää. Korun ketjun pituutta voi säätää asun tarpeiden mukaan ja muotoa voi vaihtaa fiiliksen mukaan. Myös MOODS-korusarjassa on samaa ajatusmaailmaa. MOODS-kaulakorun puuosat voi pujottaa koruun lukemattomilla eri tavoilla, jolloin korun ilme muuttuu. 

Kierrätettyä hopeaa - miksi?

Päämateriaalina LIIAn koruissa on hopea. Käytännössä kaikki metalli, jota LIIA Jewellery -mallistossa käytetään on sterling-hopeaa eli 925 hopeaa. 925 viittaa siihen, että hopeassa on 92,5 % puhdasta hopeaa ja tämän lisäksi seosmetallia, jotta materiaaliin saadaan toivotut ominaisuudet, kuten sopivat työstöominaisuudet, kestävyys ja sävy. 925 hopea eli usein sterling silver -termillä tunnettu hopea on koruissa yleisimmin käytetty pitoisuus. 

MOODS-mallistossa on lisäksi hopean rinnalla puuta. Puumateriaali MOODS-koruihin tulee läheiseltä Woodmind-verstaalta, jossa korujen puuosat valmistuvat puuseppien, Jannen ja Jennan taitavissa käsissä. MOODS-sarjan koruja valmistetaan pienissä erissä ja materiaaliksi valitaan aina sellaista puuta, jota kulloinkin jo verstaalta, muiden töiden jäljiltä, löytyy.

Vaikka jalometallit ovat mahtavia materiaaleja esimerkiksi niiden kierrätysmahdollisuuksien ja ominaisuuksiensa puolesta, ei materiaali ole vastuullisuusnäkökulmasta aivan ongelmaton. Jalometallien louhintaan liittyy haasteita, eikä louhoksilla esimerkiksi työolot ole aina kunnossa. Usein uutena hankitun jalometallin alkuperää tarkasti on hyvin vaikeaa jäljittää. Poikkeuksena on Reilun Kaupan ohjelma, jonka kautta on saatavilla myös Reilun Kaupan kultaa. Ohjelman kautta hankittu kulta tulee sertifioiduilta pieniltä kaivoksilta, joilla halutaan edistää kullan kaivajille parempaa elämää ja parempia olosuhteita sekä mm. vähentää haitallisten kemikaalien käyttöä minimiin. Reilun Kaupan kullasta ensimmäisenä (ja toistaiseksi ainoana) kultakoruja Suomessa valmistaa Kätkö Koru. Jos kultakorut ja korujen eettisyys kiinnostaa, suosittelen lämmöllä tutustumaan myös tähän vaihtoehtoon. (Kurkkaa täältä Kätkön sivut, Kätkö Korun Hanna kertoo varmasti mieluusti tästä aiheesta lisää!)

Reilun kaupan kullasta voit lukea lisää Reilun Kaupan sivuilta.

LIIAn korut valmistetaan käytännössä kokonaan hopeasta. Itse olen päätynyt ratkaisuun, että haluan suosia kierrätettyä materiaalia aina, kun se on mahdollista. Näin tiedän, että LIIAn koruja varten ei ainakaan ole louhittu uutta materiaalia kyseenalaisissa oloissa. Käytännössä hopeamateriaali tulee LIIAn pajalle useimmiten hopealangan tai -levyn muodossa. Tällaisen materiaalin tilaan englantilaiselta tavarantoimittajalta, joka tarjoaa eco silver -hopeamateriaalia, jonka takaa olevan 100 % kierrätettyä. Tästä korua lähdetään työstämään eteen päin LIIAn pajalla. Sahataan, viilataan, vasaroidaan - ja muotoillaan lopulta valmiiksi hopeakoruksi. Ihan kaikkea materiaalia en tällaisella 100 % kierrätystakuulla kuitenkaan valitettavasti saa tilattua - ainakaan vielä. Muu materiaali tai osat (kuten ketjut ja korvakorutaustat) tilataan myös Euroopasta, pääasiassa Englannista, jossa ne valmistetaan joko Englannin tehtaalla tai heidän luotetuilla kumppaneillaan, pääosin Euroopassa. Yksi tapa parantaa materiaalien läpinäkyvyyttä koko tuotanto ketjun mitalta, on meidän korunvalmistajien osalta ainakin pyytää, kysyä ja vaatia parempia vaihtoehtoja ja läpinäkyvyyttä jokaiselle tuotantoportaalle.

Hopea ja muut jalometallit ovat käytännössä aina kierrätettävissä uudelleen. Metalli voidaan aina sulattaa ja työstää taas uudelleen. Materiaali on myös kohtuullisen arvokasta, joten kultasepän pajalla käytännössä kaikki ylijäämämateriaali säästetään ja käytetään lopulta uudelleen. Kultasepän työpiste on suunniteltu niin, että kaikki sahaus- ja viilauspuru sekä ylijäämäpalat tipahtelevat sylin korkeudella olevalle tasolle tai nahkaiselle vuodalle. Näin kaikki materiaali voidaan kerätä talteen, säästää ja kierrättää. 

Ylijäämämateriaalista uutta ja uniikkia

LIIAn pajalla hyödynnetään ylijäämäpaloja myös uusiksi SIRPALE-sarjan koruiksi. SIRPALEET ovat kolmikulmaisia koruja, mutta jokaisen yksilön muoto ja koko vaihtelevat hiukan. Myös pintakäsittelyjä on saatavilla erilaisia sen mukaan, mitä pajalla on ollut työn alla. Vaikka hopean voisi myös sulattaa ja sitten työstää uudelleen, säästää tämä useita työvaiheita ja toisaalta esimerkiksi kerran tehty kaunis (ja kenties uniikki) pintakäsittely saadaan näin myös säästettyä ja hyödynnettyä uuteen koruun. Jokainen koru on erilainen ja tuo upeasti esille käsityön luonnetta ja ainutlaatuisuutta!

Näissä alla olevan kuvan SIRPALE-korvakoruissa pinta on saatu aikaan valssaamalla hopealevy ja kangastilkku päällekkäin. Näin kankaan tekstuuri painuu hopean pintaan ja tekee kauniin, yksilöllisen pintakuvion.

Tutustu tarkemmin SIRPALE-sarjaan täällä.

Terveellinen ja turvallinen työympäristö

Yksi näkökulma vastuullisuuteen on myös oma työympäristö. Sen pitäisi olla sellainen, että työntekijän pitäisi olla hyvä tehdä töitä. Se tarkoittaa kunnon työtiloja, hyvää ergonomiaa ja turvallisia työtapoja.

Kultasepän työssä käytetään jonkin verran myös vahvoja aineita ja kemikaaleja. Näiden kohdalla pyrin löytämään mietoja vaihtoehtoja ja välttää mahdollisuuksien mukaan tiettyjä työtapoja tai tekniikoita kokonaan, tai sitten tarvittaessa huolehtia kunnon suojavälineistä sekä aineiden huolellisesta käytöstä. Kultasepän työssä oleellisessa osassa on esimerkiksi lämmin happokylpy. Tätä käytetään, kun hopea on juotostöiden jälkeen puhdistettava (juotostöissä hopea hapettuu ja tummuu). Tähän olen valinnut vahvojen happojen sijaan luonnollisen ja miedon sitruunahapon. 

Kerron työskentelystäni ja työtavoistani mielelläni lisää! Jos arki kultasepän pajalla kiinnostaa enemmän, suosittelen, että klikkailet myös LIIAn Instagram-tilin seurantaan. Jaan Instagramissa palasia koruntekijän ja luovan yrittäjän arjesta sekä silloin tällöin Instagram stooreissa vilahtelee pätkiä pajalta. @liiajewellery Instagram-profiilista löytyy myös tallennettuna paljon videomateriaalia pajalta. Käy ihmeessä kurkkaamassa! Voit myös kysyä, laittaa viestiä tai kommenttia, jos haluat kuulla jostain aiheesta lisää!

LIIAn löydät Instagramista: @liiajewellery

Blogin on kirjoittanut LIIA Jewelleryn suunnittelija, kultaseppä & yrittäjä

Laura Ikonen


Vanhemmat postaukset Uudemmat postaukset