Vastuullisia valintoja - mitä se tarkoittaa?

vastuullisuus yritys

Yksi keskeisistä arvoista LIIAn työssä ja toiminnassa on vastuullisuus. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Tässä blogipostauksessa pyrin avaamaan tätä vähän enemmän ja kerron lisää mm. materiaalivalinnoista, työtavoista yms. ja miten ja miksi näihin on päädytty.

LIIAn korut suunnitellaan aina kestämään aikaa, ei vain yhtä sesonkia. Toivon, että korut olisi helppo yhdistää erilaisiin asuihin, moniin tilanteisiin ja että ne miellyttäisivät vuodesta toiseen, ehkä jopa kulkisivat ennen pitkää sukupolvelta toiselle. Laadukasta, käsintehtyä hopeakorua voi huoltaa, jolloin se pysyy upeana pikään. Korujen huolto-ohjeisiin voit tutustua täällä. Ja kun hopeakoru lopulta tulee tiensä päähän, voidaan materiaali taas kierrättää. Jalometallit ovat mahtavia materiaaleja siinäkin mielessä, että sitä voidaan käyttää aina uudelleen ja uudelleen! Vanha hopeakoru tai muu jalometallinen esine voidaan sulattaa ja materiaali työstää uudellen ja näin valmistaa vaikkapa taas uusiksi koruiksi! Hopean kierrättämisestä kerron lisää vielä myöhemmin tässä postauksessa.

Usein LIIAn koruissa toistuu samat, tyypilliset teemat: yksinkertaiset ja pelkistetyt muodot, kontrastit ja kolmiulotteisuus. Kun korun perusidea ja olemus on simppeli, on se helppo yhdistää moneen. Pelkistetty hopeakoru toimii monen asun kanssa ja hopeakoruja on helppo yhdistää kivasti myös keskenään.

Myös muunneltavuus on teema, joka inspiroi ja kiehtoo valtavasti! LIIAn mallistosta löytyykin pari muunneltavaa korua. Suomi 100-juhlan kunniaksi Weecosin kanssa yhteistyössä suunniteltu KOIVU-riipus on tästä yksi hyvä esimerkki. Korua voi kantaa usealla eri tavalla, joka lisää sen käyttömahdollisuuksia. Muunneltava koru toimii monen erilaisen asun kanssa ja useassa tilanteessa. Tai jos lemppari asuun haluaa vaihtelua, voi korun muotoa muuttaa ja saat taas uutta ilmettä tuttuun asuun! Myös uudessa MOODS-korusarjassa on samaa ajatusmaailmaa. MOODS-kaulakorun puuosat voi pujottaa koruun lukemattomilla eri tavoilla, jolloin korun ilme muuttuu. Myös ketjun pituutta voi hiukan säätää. Näin koru sopii moneen tilanteeseen ja moneen asuun.  

Kierrätettyä hopeaa - miksi?

Päämateriaalina LIIAn koruissa on hopea. Käytännössä kaikki metallinen materiaali LIIAn koruissa on sterling-hopeaa eli 925 hopeaa. 925 viittaa siihen, että hopeassa on 92,5 % puhdasta hopeaa ja tämän lisäksi seosmetallia, jotta materiaaliin saadaan toivotut ominaisuudet, kuten sopivat työstöominaisuudet, kestävyys ja sävy. 925 hopea eli usein sterling silver -termillä tunnettu hopea on koruissa yleisimmin käytetty pitoisuus.  Uudessa MOODS-mallistossa on lisäksi hopean rinnalla puuta. Puumateriaali MOODS-koruihin tulee läheiseltä Woodmind-verstaalta, jossa korujen puuosat valmistuvat puuseppien, Jannen ja Jennan taitavissa käsissä. MOODS-sarjan koruja valmistetaan pienissä erissä ja materiaaliksi valitaan aina sellaista puuta, jota kulloinkin jo verstaalta, muiden töiden jäljiltä, löytyy.

Vaikka jalometallit ovat mahtavia materiaaleja mm. niiden kierrätysmahdollisuuksien ja ominaisuuksiensa puolesta, ei materiaali ole vastuullisuusnäkökulmasta aivan ongelmaton. Jalometallien louhintaan liittyy haasteita, eikä louhoksilla esimerkiksi työolot aina ole kohdillaan. Usein uutena hankitun jalometallin alkuperää tarkasti on varsin vaikeaa jäljittää. Poikkeuksena on Reilun Kaupan ohjelma, jonka kautta on saatavilla myös Reilun Kaupan kultaa. Ohjelman kautta hankittu kulta tulee sertifioiduilta pieniltä kaivoksilta, joilla halutaan edistää kullan kaivajille parempaa elämää ja parempia olosuhteita sekä mm. vähentää haitallisten kemikaalien käyttöä minimiin. Reilun Kaupan kullasta ensimmäisenä (ja tällä hetkellä ainoana) kultakoruja Suomessa valmistaa Kätkö Koru. Jos kultakorut ja korujen eettisyys kiinnostaa, suosittelen lämmöllä tutustumaan myös tähän vaihtoehtoon. (Kurkkaa täältä Kätkön sivut, Kätkö Korun Hanna kertoo varmasti mieluusti tästä aiheesta lisää!) Reilun kaupan kullasta voit lukea lisää Reilun Kaupan sivuilta.

LIIAn korut valmistetaan käytännössä kokonaan hopeasta. Itse olen päätynyt ratkaisuun, että haluan suosia kierrätettyä materiaalia aina, kun se on mahdollista. Näin tiedän mahdollisimman pitkälti, että LIIAn koruja varten ei ainakaan ole louhittu uutta materiaalia kyseenalaisissa oloissa. Käytännössä hopeamateriaali tulee LIIAn pajalle useimmiten hopealangan tai -levyn muodossa. Tällaisen materiaalin tilaan englantilaiselta tavarantoimittajalta, joka tarjoaa hopeamateriaalia, jonka takaa olevan 100 % kierrätettyä. Tästä korua lähdetään työstämään eteen päin LIIAn pajalla. Sahataan, viilataan, vasaroidaan... ja muotoillaan lopulta valmiiksi hopeakoruksi. Ihan kaikkea materiaalia en tällaisella 100 % kierrätystakuulla kuitenkaan valitettavasti saa tilattua. Muut materiaalit tai osat (kuten ketjut, korvakorutaustat jne.) tilataan myös Euroopasta, pääasiassa Englannista, jossa ne valmistetaan joko Englannin tehtaalla tai heidän luotetuilla kumppaneillaan, pääosin Euroopassa. 

Hopea ja muut jalometallit ovat käytännössä aina kierrätettävissä uudelleen. Metalli voidaan aina sulattaa ja työstää sitten uudelleen. Materiaali on myös melko arvokasta, joten kultasepän pajalla käytännössä kaikki ylijäämämateriaali säästetään ja käytetään ennen pitkää uudelleen. Kultasepän työpiste on suunniteltu niin, että kaikki sahaus- ja viilauspuru sekä ylijäämäpalat tipahtelevat sylin korkeudella olevalle tasolle tai nahkaiselle vuodalle. Näin kaikki materiaali voidaan kerätä talteen, säästää ja kierrättää. 

Ylijäämämateriaalista uutta ja uniikkia

LIIAn pajalla hyödynnetään ylijäämäpaloja myös heti uusiksi SIRPALE-sarjan koruiksi. SIRPALEET ovat kolmikulmaisia koruja, mutta jokaisen yksilön muoto ja koko vaihtelevat hiukan. Myös pintakäsittelyjä on aina vähän erilaisia sen mukaan, mitä pajalla on ollut työn alla. Vaikka hopean voisi myös sulattaa ja sitten työstää uudelleen, säästää tämä useita työvaiheita ja toisaalta esimerkiksi kerran tehty kaunis (ja ehkä jopa uniikki) pintakäsittely saadaan näin myös säästettyä ja hyödynnettyä uuteen koruun. Jokainen yksilö on näin myös ihan uniikki yksilö ja tämä tuo upeasti esille myös käsityön luonnetta ja ainutlaatuisuutta!

Näissä alla olevan kuvan SIRPALE-korvakoruissa pinta on saatu aikaan valssaamalla hopealevy ja kangastilkku päällekkäin. Näin kankaan tekstuuri painuu hopean pintaan ja tekee kauniin, yksilöllisen pintakuvion. Erilaisesti kangaspalasta tulee taas erilainen pinta. 

Tutustu tarkemmin SIRPALE-sarjaan täällä.

Terveellinen ja turvallinen työympäristö

Yksi näkökulma vastuullisuuteen on myös oma työympäristö. Sen pitäisi olla sellainen, että ensinnäkin työntekijän (LIIAn tapauksessa, yhden naisen yrityksessä siis minun) pitäisi olla hyvä tehdä töitä. Se tarkoittaa kunnon työtiloja, hyvää ergonomiaa ja turvallisia työtapoja.

Kultasepän työssä käytetään jonkin verran myös vahvoja aineita ja kemikaaleja. Näiden kohdalla pyrin löytämään mahdollisimman mietoja vaihtoehtoja, välttää mahdollisuuksien mukaan tiettyjä työtapoja tai tekniikoita kokonaan tai sitten tarvittaessa huolehtia kunnon suojavälineistä sekä aineiden huolellisesta käytöstä sekä käyttää tujuja aineita niin vähän kuin mahdollista. Kultasepän työssä oleellisessa osassa on esimerkiksi lämmin happokylpy (tätä käytetään, kun hopeaa on juotettu ja sen jälkeen se putsataan). Tähän olen valinnut vahvojen happojen sijaan luonnollisen ja miedon sitruunahapon. 

Kerron työskentelystäni ja työtavoistani mielelläni lisää! Jos arki kultasepän pajalla kiinnostaa enemmän, suosittelen, että klikkailet myös LIIAn Instagram-tilin seurantaan. Jaan Instagramissa palasia koruntekijän ja luovan yrittäjän arjesta ja silloin tällöin Instagram stooreissa vilahtelee pätkiä pajalta. @liiajewellery Instagram-profiilista löytyy myös tallennettuna paljon videomateriaalia pajalta. Käy ihmeessä kurkkaamassa, jos arki koruntekijän pajalla kiinnostaa! Voit myös kysyä, laittaa viestiä tai kommenttia, jos haluat kuulla jostain aiheesta lisää!

LIIAn löydät Instagramista: @liiajewellery

Blogin on kirjoittanut LIIA Jewelleryn suunnittelija, kultaseppä & yrittäjä

Laura Ikonen


Vanhemmat postaukset Uudemmat postaukset